Teneriffas historia

Ön bildades för omkring 7 miljoner år sedan och troligen var den från början tre olika öar. När en jättelik vulkan sköt upp 6 000 meter i höjden sammanfogades de tre öarna till en. Denna vulkantopp förstördes sedan av ytterligare vulkanaktivitet och därefter bildades Cañadaskratern som finns på 2 000 meters höjd och har en omkrets på 45 kilometer. Senare bildades vulkanen Teide av andra vulkanutbrott vid den nordvästra kanten. Det senaste utbrottet på Teneriffa var år 1909 och det var vulkanen Chinyero, nordväst om Teide, som hade utbrott i tio dagar.

Los Cristianos 1960

Romarna kallade Teneriffa för Nivaria (av det latinska nix eller nivis som betyder snö) och refererade till snön på toppen av vulkanen Teide. Även namnet Teneriffa går att härleda till Teide och användes av guancherna på grannön La Palma. “Tene” betyder berg och “ife” vit (bokstaven r lades till av spanjorerna). För invånarna på Teneriffa fick ön namnet Chenech, Chinech eller Achinech.

När Teneriffa erövrades av spanjorerna omfattade ön nio särskilda menceyatos som de små guanchiska kungadömena kallades. Även om de spanska styrkorna under ledning av militärguvernören Alonso Fernández de Lugo led ett svidande nederlag mot guancherna i det första slaget vid Acentejo 1494 så förlorade guancherna Kastiliens krona mot högre teknologi och sjukdomar den 25 december 1495.

Strandliv 1962

Liksom på de andra öarna i arkipelagen var ursprungsbefolkningen slavar eller led av sjukdomar samtidigt som immigranter från olika delar av det Spanska imperiet (Portugal, Flandern, Italien och Tyskland) bosatte sig på ön. Ursprunglig barrskog på ön röjdes för att lämna plats för odling av sockerrör på 1520-talet. Under de följande århundradena var öns ekonomi koncentrerad runt produktionen av bland annat vin, färgämne från cochinellöss och bananer.

Den 25 juli 1797 attackerade britterna under ledning av Horatio Nelson huvudstaden Santa Cruz där generalkaptenen hade sitt huvudkontor. Efter en häftig strid slogs britterna tillbaka och Nelson förlorade sin högra arm då han försökte landstiga vid kusten. Den 5 september gjordes ett nytt försök att landstiga i Santiagos hamn men försöket slogs tillbaka av invånarna som stod och kastade sten på britterna från klipporna i Los Gigantes.

Mindre fientliga besökare anlände till ön under de följande århundradena. Naturforskaren Alexander von Humboldt besteg Teides topp och skrev om öns skönhet. Turisterna började att komma till ön på 1890-talet och de besökte framförallt städerna Puerto de la Cruz och Santa Cruz på den norra ön.

Flyg till Teneriffa

För den som planerar att flyga till Teneriffa kan vi rekommendera den helt kostnadsfria hemsidan Momondo.se som jämför priser hos olika flygbolag.
Där kan du snabbt och enkelt få lista på din skärm med olika flyg och avgångar till Spanien. Sajten hjälper dig att finna de billigaste, snabbaste och bästa alternativen när du skall flyga. Använd Momondo.se och testa om deras tjänst kan hjälpa dig.
Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter och jämförelsetjänsten är helt gratis.

Hotell och boende

Det finns många olika hotell att välja på i Teneriffa. Utan lite hjälp på traven kan det vara svårt att välja rätt. För att få en lista med bilder, info och recensioner/omdömen från tidigare gäster kan du använda den kostnadsfria hemsidan Hotels.com.
Hemsidan är på svenska och den listar alla hotell med bilder och tydlig information.
Recensionerna från tidigare gäster är guld värda. De ger dig opartiska omdömen kring hur det är att bo på hotellet. Du förbinder dig inte till något när du använder Hotels.com och det är helt gratis att jämföra de olika hotellen.

Skriv en kommentar